Despre ambalarea în vid

Într-un context al globalizării accentuate, nevoia de a utiliza ambalajul cât mai eficient a crescut. Astfel, pentru a permite conservarea, depozitarea și livrarea în cele mai bune condiții de igienă și păstrare a cât mai multor tipuri de alimente (dar nu în mod exclusiv pentru industria alimentară), specialiștii au dezvoltat metoda ambalării în vid.

Metoda ambalării în vid

Definiția spune că metoda ambalării în vid este o metodă de ambalare prin extragerea aerului din ambalaj, înainte ca acesta să fie sigilat. Avantajul principal este cel al prelungirii duratei de valabilitate a produsului (valabil în special pentru produsele alimentare), pentru că îndepărtarea aerului înseamnă și îndepărtarea bacteriilor care determină degradarea mâncării.

Ambalarea în vid nu se limitează doar la produsele alimentare, ci este deosebit de utilă și pentru produse ne-alimentare care sunt în mod special sensibile la umiditate și praf (de exemplu componente electronice).

O altă modalitate de ambalare similară ambalării în vid este cea care utilizează folia termocontractibilă. În acest caz, produsul se înfășoară în folie, iar aceasta este acționată din punct de vedere termic, „îmbrăcând” produsul în mod similar ambalării în vid.

despre ambalare in vid si metodele ei

Deși rezultatul final este asemănător, metoda ambalării în vid diferă de metoda ambalării cu folie termocontractibilă astfel: ambele metode folosesc încălzirea pentru a sigila produsul, dar utilizarea foliei termocontractibile nu îndepărtează oxigenul din interiorul ambalajului; folia termocontractibilă este prevăzută cu orificii de aerisire, în timp ce ambalajul în vid nu are această caracteristică; pungile folosite pentru ambalarea în vid sunt de regulă mai subțiri decât folia termocontractibilă.

În ceea ce privește metoda ambalării în vid, scopul principal este de a îndepărta aerul din interiorul ambalajului, pentru a limita dezvoltarea bacteriilor/ciupercilor care ar putea altera mâncarea. Totodată, ambalarea în vid se aplică și pentru a preveni evaporarea anumitor componente volatile. Se utilizează în mod obișnuit și pentru alimentele uscate, care au o perioadă lungă de valabilitate (exemplu: cereale, nuci, pește afumat, cafea).

În cazul alimentelor mai degrabă delicate, unde nu este suficientă doar îndepărtarea aerului pentru a prelungi durata de valabilitate a produsului, se înlocuiește gazul de la interior cu nitrogen. Nitrogenul funcționează ca inhibator al degradării.

Ca aplicare nealimentară, ambalarea în vid reduce volumul necesar depozitării, fiind utilă în cazul hainelor (de exemplu păstrarea hainelor de iarnă pe timpul verii), lenjeriilor, pernelor, pilotelor etc.

Mai multe informaţii despre Bune Practici pentru Ambalarea în Vid – Avantaje și Recomandări găsiţi în revista noastră dedicată!

vacuum bags

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.