Despre valabilitatea produselor proaspete în pungile pentru vidat

În perioada sărbătorilor și în principiu în tot sezonul rece, consumul alimentelor perisabile crește în mod considerabil, oamenii având tendita de a cumpăra și găti din ce în ce mai multă carne și de a-și face provizii.

Pornind de la pui și mergând până la pește, porc și cârnați, toate aceste alimente au nevoie de o atenție sporită pentru a-și menține valabilitatea și prospețimea cât mai mult timp.

carne in pungi vidatDat fiind faptul că tot vorbim de provizii și mâncare din abundență, voiam să amintim că în ultimii ani, România se menține în topul țărilor cu o mare risipă alimentară, iar oamenii continuă să nu acorde deloc importanță acestui subiect deși efectele negative sunt evidente. Ei bine, alimentele sunt un bun prețios, iar producția lor poate necesita resurse importante.

De aceea în momentul în care aruncăm alimentele, impactul negativ nu are loc doar asupra noastră, ca și simpli consumatori, ci și asupra fabricilor, asupra angajaților, asupra terenului lucrat, a animalelor, a climei și a economiei.

Suntem conștienți că noi nu putem schimba peste noapte mentalități și obiceiuri, dar ne-am propus să încercăm puțin câte puțin să ajutăm, să educăm și să oferim soluții alternative pentru a combate acest fenomen de risipă alimentară.

Listele de cumpărături bine gândite și organizate, depozitarea alimentelor la temperatura corectă, folosirea resturilor alimentare în alte rețete, congelarea cât și vidarea produselor sunt doar câteva dintre obiceiurile pe care ni le putem însuși pentru a aduce un impact pozitiv asupra vieții și pentru a ne putea bucura mai mult timp de prospețimea alimentelor. În continuare, după cum probabil era de așteptat, vom vorbi mai pe larg despre prelungirea valabilității produselor proaspete în pungile pentru vidat.

Ce este mai exact ambalarea în vid?

Ambalarea în vid este o metodă bazată pe extragerea în întregime a aerului dintre produse înainte de sigilare, pentru a stopa fenomenul de formare și dezvoltare a bacteriilor/ciupercilor de pe suprafața și din interiorul alimentelor. În cazul alimentelor mai delicate, unde nu este suficientă doar îndepărtarea aerului pentru a prelungi durata de valabilitate a produsului, se înlocuiește gazul de la interior cu nitrogen, acesta din urmă functionând ca și inhibitor al degradării.

Care sunt beneficiile ambalării în vid?

Principalul avantaj al ambalării în vid este faptul că putem crește durata de valabilitate a alimentelor, prin împiedicarea contactului cu aerul și bacteriile. Deasemenea, vidarea creează o barieră rezistentă împotriva factorilor externi (praf, murdărie, umiditate), elimină posibilitatea de transfer a microbilor de la un aliment la altul în timpul depozitării în frigider, asigură o ambalare cu o vizibilitate ridicată asupra produsului, reduce la minim utilizarea conservanților și minimizează cantitatea deșeurile menajere.

ambalarea in vid

De ce instrumente avem nevoie pentru a putea vida alimentele?

Acum că am aflat ce presupune și cât de benefică este ambalarea în vid, e timpul să vedem de ce instrumente avem nevoie pentru asta. Tot ce trebuie să facem este să achiziționăm pungile potrivite pentru acest procedeu și o mașină de vidat. Aceste pungi pentru vidat gofrate sunt recomandarea noastră. Ele sunt utilizate pentru aparatele de vidat cu aspirație externă (Gorenje, Food Saver, Laica, Silvercrest etc) introducând în aparat doar capătul pungii.

În încheiere voiam să menționăm cu sinceritate faptul că noi suntem pe deplin cuceriți de pungile pentru vidat (de aceea ne-am hotărât să le și producem în România), de mașini, și de tot ce înseamnă acest proces de vidare și ne dorim să simțiți și voi asta. Așa că vă încurajăm fie să vidați în propria gospodărie alimentele, fie să le alegeți de pe raft pe cele deja vidate, pentru a putea duce un stil de viață sănătos, economic, plin de prospețime și pentru a reduce din risipa alimentară.

Mai multe informaţii despre Bune Practici pentru Ambalarea în Vid – Avantaje și Recomandări găsiţi în revista noastră dedicată!

revista ambalare in vid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.