Dispozitive și pungi pentru ambalare în vid

Ambalarea în vid se realizează cu ajutorul unui dispozitiv cu sigilare externă. Acest dispozitiv se atașează la un capăt exterior al pungilor pentru vid, se absoarbe aerul din interiorul pungii, iar cu ajutorul căldurii se sigilează punga după ce aerul a fost îndepărtat.

dispozitiv ambalare in vidClasificarea dispozitivelor pentru ambalare în vid se face din punct de vedere al complexității procesului și al volumului de ambalare pe care îl pot realiza, astfel:

  • Dispozitive pentru ambalare în vid fără cameră internă/cu aspirație externă (se atașează pungilor pentru vid, într-un orificiu special, extrăgându-se aerul din interior, în același mod în care funcționează și aspiratorul clasic; recomandat în cazul produselor care nu sunt umede/fără umezeală, cum sunt hainele de exemplu);
  • Dispozitive pentru ambalare în vid cu o singură cameră (utilizate pentru ambalarea produselor de mici dimensiuni, precum și pentru ambalarea lichidelor);
  • Dispozitive pentru ambalare în vid cu două camere/cameră dublă (sunt mult mai eficiente atunci când este necesară ambalarea pe scară mai largă);
  • Dispozitive pentru ambalare în vid cu bandă automată și cameră de vidare (utilizare pentru ambalarea produselor de mari dimensiuni; utilizate pentru ambalarea în mod special a cărnii proaspete, a cărnii procesate, pentru ambalarea brânzei, a dulciurilor și a ciocolatei);
  • Dispozitive pentru ambalare în vid cu prelucrare termică (spre deosebire de celelalte dispozitive, acestea nu utilizează pungi, ci role de ambalaj, care sunt tăiate la dimensiuni particularizate, în funcție de fiecare produs în parte; deosebit de avantajoase în cazul ambalării pe scară largă, deoarece permite creșterea randamentului: a produselor ambalate/pe unitate de timp; se utilizează pentru ambalarea cărnii proaspete, a cârnaților, a brânzei, a dulciurilor, a cerealelor,a produselor farmaceutice sau a monedelor)

Fiecare dispozitiv în parte este compatibil cu un anumit tip de pungă pentru ambalat. Totodată, mecanismul de vidat este nevoie să fie verificat periodic, în funcție de instrucțiunile specifice oferite de fiecare producător în parte.

ambalarea in vid

Tipuri de pungi pentru ambalare în vid

Pungile pentru ambalare în vid (pungi pentru vid) sunt pungi multistrat (5-11 straturi) cu barieră controlată, destinate ambalării produselor pe maşinile de vidat, cu atmosferă modificată sau ambalare sub vid. Sunt peste 25 de dimensiuni posibile, se pot fabrica și dimensiuni atipice, pe trei tipuri: pungi pentru vidat gofrate, netede subțiri și netede groase.

O pungă pentru vid standard are o structură PA/PE (poliamidă/nailon și polietilenă). Poliamida asigură rezistență, iar polietilena permite sigilarea pungii. Pungile pentru vid sunt diferite din punct de vedere al utilizării cu fiecare tip de dispozitiv de vidare în parte.

Important:

Pungile pentru vidat sau rolele de vidat nu conţin Bisphenol A (BPA)*. Pentru că înţelegem importanţa respectării acestor standarde, alegem să ne preocupăm de sănătatea utilizatorilor produselor noastre.

*Bisphenol A (BPA) este un produs chimic utilizat în liniile de ambalare ale produselor alimentare (alimente, băuturi) şi are rolul de a le proteja de la contaminare şi de a extinde termenul de valabilitate. Unele studii au evidenţiat faptul că BPA poate cauza probleme de sănătate în rândul consumatorilor (BPA funcționează ca un disruptor endocrin, ce imită caracteristicile estrogenului).

Mai multe informaţii despre Bune Practici pentru Ambalarea în Vid – Avantaje și Recomandări găsiţi în revista noastră dedicată!

vaccum bags

Acest articol a fost publicat în Blog. Adaugă la Bookmark acest link.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.