Echipamente și ambalaje recomandate pentru gătirea Sous-vide

Echipamente și ambalaje Sous-vide

Metoda Sous-vide este accesibilă nu doar marilor restaurante, ci și în bucătăria în care se gătește doar pentru familie și prieteni, prin prisma a trei componente:

  1. Un aparat de gătit sous-vide cu baie de apă sau o sondă sous-vide și o oală;
  2. Un aparat de vidat pentru alimente (poate fi utilizat și pentru vidarea alimentelor, nu doar pentru gătirea sous-vide);
  3. Pungi pentru vidat sous-vide.

pungi pentru peste

Indiferent de rețeta pe care o alegeți, pașii pentru gătirea sous-vide sunt aceeași:

  1. Se selectează temperatura dorită la aparatul de gătit sau la sonda sous-vide (în funcție de recomandarea pentru fiecare tip de aliment);

tabel gatire sous vide

  1. Se sigilează preparatul într-o pungă pentru vid și se prinde de marginea oalei;
  2. O dată ce s-a terminat gătirea, preparatul se poate clăti și apoi pune pe grătar sau rumeni în tigaie, pentru un aspect exterior crocant și auriu (dacă se dorește acest lucru);

În prezent sunt disponibile mai multe tipuri de aparate de gătit sous-vide, principiul de funcționare însă este același. Vorbim în acest caz despre echipamentele sous-vide destinate bucătăriilor obișnuite, nu pentru bucătăriile marilor restaurante.

  1. Circulator sous-vide submersibil; este aproximativ la fel de mare ca un sucitor și se atașează unei oale normale cu apă; reprezintă cea mai accesibilă variantă de echipament pentru gătire sous-vide;

circulator sous vide

  1. Cuptor cu apă sous-vide; aceste echipamente încălzesc apa la temperatura stabilită, dar nu circulă apa în oală (spre deosebire de circulatorul submersibil);
  2. Oală de fiert electrică sau orice tip de echipament similar; sunt deosebit de potrivite pentru a experimenta la început metoda sous-vide, fără a fi nevoie de investiții extra pentru echipamente dedicate;

Pentru gătirea sous-vide se poate alege una sau mai multe dintre variantele de mai jos, ca ambalaj pentru preparat:

  1. pungi sau borcane tip Ziplock (pungi BPA free); recomandate pentru a găti orice tip de carne; rezistă până la temperaturi de maxim 700C;
  2. pungi din silicon;
  3. pungi pentru vid de tip Sous-vide; rezistente și la temperaturi mai mari de 700C; recomandate pentru gătirea oricărui tip de aliment;
  4. borcane din sticlă cu capac.

*preparatul poate fi sigilat prin tehnica submersiei în apă (se introduce punga în apă și se sigilează, după ce aerul din interiorul pungii este împins afară de apa din exterior), cu ajutorul unui pai (se expiră aerul din interiorul pungii) sau cu ajutorul unui aparat pentru sigilat.

Bucură-te de gătitul sous-vide utilizând pungile disponibile în magazinul nostru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *