Rețete Sous-vide la îndemână

Rețete Sous-vide la îndemână

Metoda Sous-vide nu se limitează la un anumit tip de preparat sau la o anumită rețetă. Cu toate acestea, este bine să ai în vedere:

  1. ca în punga în care prepari mâncarea să adaugi puțin ulei sau unt, ca bucățile să nu se gătească lipite unele de altele
  2. să nu încarci punga peste capacitatea sa, pentru a nu se rupe în timpul gătirii
  3. ca punga să nu plutească la suprafața apei, ci să fie complet acoperită de apă

În continuare, ca exemplu de „cum funcționează tehnica Sous-vide”, propunem trei rețete la îndemână (una pentru pește, una pentru carne și una pentru legume).

Medalion de somon cu sparanghel

Ingrediente

  • somon 1 medalion
  • lămâie fără coajă 2 felii
  • sare și piper după gust
  • ulei de măsline – 1 linguriță
  • rozmarin – 1 crenguță
  • sparanghel verde 1/2 legătură
  • cașcaval pentru gratinat

Preparare

  • Se asezonează somonul și se videază împreună cu lămâia, uleiul de măsline și crenguța de rozmarin (cu ajutorul unui aparat de vidat);
  • Se introduce somonul în aparatul de gătire în vid la temperatura de 48 ⁰C, pentru 30 de minute; dacă bucata de somon este mai groasă, se poate găti până la 40-45 de minute (se poate verifica cu un termometru dacă temperatura din mijloc atinge 47 ⁰C)
  • Se curăță sparanghelul (câte o dată pe fiecare parte, până se ajunge la fibră; vârful rămâne intact); se taie terminația lemnoasă și se adaugă în apă clocotită cu sare, pentru 3-4 minute, apoi se răcește brusc cu apă rece; opțional, sparanghelul se poate sota cu puțin ulei și un cățel de usturoi pentru două minute, în tigaie; se rade cașcavalul peste sparanghelul din tigaie și se ia de pe foc;
  • Se scoate somonul din Sous-vide și se lasă să se odihnească pentru aproximativ 10 minute;
  • Se servește alături de sparanghel.

*sparanghelul este opțional, putând fi înlocuit cu orice alte legume, după preferințe.

**gătirea Sous-vide depinde foarte mult de grosimea bucății de carne, precum și de tipul cărnii sau de gramaj. Timpul și temperatura diferă foarte mult în funcție de acești factori.

Rețete Sous-vide la îndemână

Pulpă de porc picantă

Ingrediente

  • pulpă de porc – 1 bucată de aproximativ 1,5 kg.
  • boabe de muștar – 1 lingură
  • ardei iute – 1 buc
  • ardei kapia – 3 buc
  • usturoi – 3 căței
  • ghimbir ras – 1/2 linguriță
  • pătrunjel proaspăt – 1 legătură
  • sucul de la o lămâie
  • ulei de măsline – 80 ml
  • sare – după gust

Preparare

  • Ardeiul iute, ardeii kapia și usturoiul se coc într-o tavă, pe hârtie de copt; se curăță ardeii kapia, se aruncă cotorul și se pun într-un bol încăpător; se adaugă ardeiul iute, usturoiul, ghimbirul, sucul de lămâie, uleiul de măsline și sarea și se dau prin blender, până se obține un sos omogen;
  • Pătrunjelul se toacă mărunt și se adaugă în sos, împreună cu boabele de muștar;
  • Pulpa de porc se taie în bucăți de aproximativ două degete grosime;
  • Bucățile de carne se ung bine cu sosul și se videază împreună, cu ajutorul unui aparat pentru vidat;
  • Se pune apa în aparatul pentru gătit în vid, se încălzește la 72 ⁰C și se lasă carnea la gătit peste noapte, pentru aproximativ 14 ore;
  • Când este gata, se scurge lichidul (care poate fi folosit ulterior ca sos), se asezonează cu sare dacă mai este nevoie; opțional, carnea se mai poate rumeni puțin într-o tigaie cu puțin ulei sau în cuptor.

*orice tip de carne se poate prepara astfel, cu alte legume și condimente, după preferințe.

**gătirea Sous-vide depinde foarte mult de grosimea bucății de carne, precum și de tipul cărnii sau de gramaj. Timpul și temperatura diferă foarte mult în funcție de acești factori.

Rețete Sous-vide

Fasole păstăi cu sos de soia și bacon

Ingrediente

  • fasole verde păstăi proaspătă – 400 g (pentru fasolea verde păstăi congelată se va înjumătăți timpul de gătire)
  • bacon – 300 g
  • sos de soia – 4 – 5 linguri
  • ceapă granulată – 1 linguriță
  • usturoi granulat – 1 linguriță

 Preparare

  • Se spală și se curăță bine fasolea verde
  • Se taie baconul cubulețe
  • Se videază împreună toate ingredientele într-o pungă
  • Se încălzește aparatul de gătire Sous-vide la o temperatură de 85 ⁰C și se lasă între o oră și o oră și jumătate, în funcție de dimensiunea fasolei și în funcție de textura sa (se poate verifica și prin punga de vidată dacă este gătită sau nu);

*pentru fasolea verde congelată se înjumătățește timpul de gătire, iar baconul se taie mai subțire;

*orice tip de legume se poate găti astfel.

Bucură-te de gătitul sous-vide utilizând pungile disponibile în magazinul nostru!

Descoperă și celelalte 2 articole dedicate metodei soud-vide:

Despre gătit cu metoda Sous-vide: avantajele gătirii Sous-vide

Echipamente și ambalaje recomandate pentru gătirea Sous-vide

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *