Vesela Compostabilă – Noua Vedetă a Meselor în Aer Liber

În timpul sezonului cald, un picnic la pădure sau o cină pe terasă, în compania celor dragi, îți permit să te relaxezi și să îți încarci bateriile.

Pentru asemenea întâlniri, îți recomandăm vesela compostabilă, ca alternativă la farfuriile și paharele fabricate din materiale tradiționale. Aceasta este ușor de utilizat, practică și durabilă. Mai mult, are un impact infim asupra mediului înconjurător.

De ce este vesela compostabilă atât de apreciată?

Până nu de mult, tăvițele și tacâmurile din plastic erau nelipsite de la orice eveniment mai puțin formal. Acumularea unor mari cantități de deșeuri a dus la scăderea popularității lor.

Pentru a satisface cerințele consumatorilor contemporani, producătorii au lansat pe piață vesela de unică folosință, confecționată din materie vegetală, precum amidonul de porumb sau trestia de zahăr.

Aceste produse se descompun rapid, fără a lăsa în urma lor substanțe dăunătoare pentru sănătatea omului sau a naturii. Compostul rezultat ca urmare a procesului de degradare este foarte folositor, fiind utilizat pentru a stimula creșterea plantelor.

În plus, se economisesc importante resurse de timp și apă, deoarece farfuriile verzi nu trebuie spălate. Se adună separat pentru a putea fi duse la stațiile de compostare. Din păcate, pe teritoriul României se găsesc doar 26 de facilități care intră în această categorie.

Ce tip de vase vegetale există în magazine?

Mulțumită progresului tehnologic, oferta este foarte diversificată în acest moment.

În funcție de materia primă, vei găsi:

Veselă din amidon de porumb

Avantajele sale includ:

 • rezistență sporită la grăsimi și uleiuri alimentare
 • risc scăzut de a lua foc
 • absența substanțelor dăunătoare care pot afecta gustul și compoziția alimentelor
 • compostabilă
 • ușor de reciclat prin recristalizare

Minusul acestor obiecte constă în faptul că au nevoie de anumite condiții pentru a se dezintegra. Din acest motiv, nu pot fi aruncate în marile gropi de gunoi, sufocate de mirosuri și lipsite de lumină.

Veselă din bambus

Multiplele sale beneficii cuprind:

 • se descompune în aproximativ șase luni de la data fabricației
 • aspectul său practic este dublat de cel estetic, fiind ideală pentru evenimente precum: conferințe, simpozioane sau recepții de nuntă cu tematică câmpenească
 • flexibilitate uimitoare
 • perfectă pentru diverse tipuri de preparate, inclusiv salate, sosuri sau tarte cu dulceață
 • proprietăți antibacteriene

Farfuriile și bolurile din bambus trebuie păstrate în locuri uscate, astfel încât umiditatea să nu accelereze procesul de descompunere.

Veselă din frunze de palmier

Frunzele palmierului Areca sunt cele mai utilizate pentru a fabrica recipiente de unică folosință.

Procesul de producție este simplu și nu implică utilizarea substanțelor chimice. Frunzele sunt culese, spălate și uscate. Apoi, sunt întinse și presate la cald, pentru a se obține forma dorită.

Punctele sale forte sunt:

 • se dezintegrează în aproximativ 90 de zile, chiar și în afara stațiilor de compostare
 • este mai robustă decât vesela din hârtie; prin urmare, poate fi utilizata pentru a servi fripturi, pulpe de pui sau pește la grătar
 • aspectul elegant, imprimat de frunzele care își mențin textura naturală chiar și în urma prelucrării
 • rezistă, până la un anumit punct, în cuptorul cu microunde

Bolurile din frunze de palmier nu sunt recomandate pentru a păstra supa sau alte lichide timp îndelungat. Ele absorb umezeala, scurgerile fiind inevitabile.

Veselă din trestie de zahăr

Printre atuurile sale se numără:

 • designul versatil, facil de integrat în orice tip de aranjament al mesei
 • nota mare, obținută la testul temperaturilor extreme, fiind ideală pentru a încălzi mâncarea în cuptorul cu microunde (până la aproximativ 900C) sau pentru a o depozita în frigider
 • adecvată pentru a servi lichide și preparate în ulei
 • disponibilă într-o mare varietate de forme și mărimi
 • în zonele special amenajate, se dezintegrează în aproximativ 45-60 de zile de la data utilizării

Dacă obiectele confecționate din bagasă (resturile rezultate ca urmare a prelucrării trestiei de zahăr) sunt duse la gropile de gunoi obișnuite, ele se descompun în absența oxigenului, emanând metan. Acesta este un gaz care stimulează încălzirea globală.

Vasele de unică folosință de natură vegetală vor deveni în curând o regulă și nu o excepție. Colectate corespunzător, reprezintă o soluție viabilă pentru a diminua cantitatea de deșeuri menajere.

Ai folosit veselă compostabilă? Dacă răspunsul tău este afirmativ, te rugăm, să ne împărtășești experiența ta în secțiunea dedicată comentariilor.

Descoperă gama noastră de produse biodegradabile şi compostabile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.